Moestuinieren met peuters en kleuters

Voor kinderdagverblijven en scholen is het leerzaam en leuk om de jongste kinderen te laten zien hoe de groenten, die ze eten, groeien. Met behulp van moestuinieren leren peuters groenten kennen; hoe groenten groeien, hoe zij ruiken en eruit zien, maar vooral ook hoe zij smaken. Een moestuinprogramma biedt een speelse manier om kinderen te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen én hoe lekker en gezond ze zijn!

Voor de kinderopvang heb ik het document ‘Mogelijkheden moestuinieren in de Kinderopvang‘ uitgewerkt, wat uiteraard ook geschikt is voor basisscholen die met groep 1 en 2 in de moestuin aan de slag willen. In dit document bespreek ik naast de mogelijkheden ook algemene uitgangspunten, zoals de meerwaarde en leerdoelen van moestuinieren. Daarnaast geef ik aan op welke wijze ik ondersteuning kan bieden.

Door kinderen te betrekken bij moestuinen leren/zien/beleven ze hoe groenten groeien, van zaadje tot oogstbaar product. Ze ontdekken wat er allemaal voor nodig is om groenten te laten groeien. Bezig zijn in de moestuin en de organisatie van activiteiten rond de moestuin zorgt voor een positieve beleving rondom groenten. De verwondering en nieuwsgierigheid dragen verder bij aan meer aandacht voor gezond eten.

Download hieronder het bestand ‘mogelijkheden moestuinieren in de kinderopvang’ voor een overzicht van de mogelijkheden. Of neem contact op met Natuur-el (E: ellie@natuur-el.nl, M: 06-21537819) voor meer informatie .