Huisarts: “Mensen weten echt te weinig over voeding!”

Op woensdagmiddag 3 april sprak huisarts Tamara de Weijer in basisschool Wereldwijzer in Hoorn over het belang van voedseleducatie. “Volgens de berekeningen van het RIVM is in 2040 62%  van de Nederlandse bevolking te zwaar. Mensen hebben te weinig kennis van de voedingsstoffen in producten en het effect daarvan op hun gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat we daar al jong mee beginnen en op school en op de kinderopvang het goede voorbeeld geven”.

Het landelijk programma Jong Leren Eten organiseerde deze middag voor geïnteresseerden uit het onderwijs en de kinderopvang, om de aandacht voor gezond en duurzaam voedsel in West-Friesland te vergroten. Want terwijl er in deze regio zoveel prachtige groente, fruit en zuivel geproduceerd wordt, staan veel mensen nauwelijks meer stil bij de herkomst van hun eten en maken ze vaak niet de gezonde keuzes.

LEUK, LEKKER EN GEZOND

Jong Leren Eten wil kinderen van 0-18 jaar laten ervaren hoe leuk, lekker, gezond én interessant leren over voedsel eigenlijk is. In de regio is er van alles te beleven: denk aan een bezoek aan een fruitteler, een witlofkweker of zuivelboerderij. Of ga op school en op de opvang je eigen moestuintje inrichten! Veel organisaties kunnen helpen met smaak- en kooklessen of het gezonder maken van de schoolkantine en er zijn online allerlei goede lesprogramma’s.

Om dat makkelijker vindbaar te maken hebben de projectleiders van Jong Leren Eten, de GGD en de talrijke aanbieders van activiteiten over voedsel in West-Friesland elkaar opgezocht. Samen presenteerden zij hun aanbod deze middag op de informatiemarkt. Bovendien hebben ze een digitale gids gemaakt waarin dit allemaal te vinden is.

Marietje de Jong, directrice van OBS Wereldwijzer

Marietje de Jong, directeur van basisschool Wereldwijzer: “Ik vind dit super handig, want wij willen echt een gezonde school zijn en experimenteren met wat het beste werkt. We hebben onlangs zelfs de traktaties afgeschaft, omdat het maar niet lukte om die gezonder te maken! Soms is het lastiger om de ouders te overtuigen dan de kinderen. Maar Wereldwijzer wil kinderen leren goed voor zichzelf, voor hun omgeving en voor de wereld te zorgen. Dan hoort aandacht voor gezond en duurzaam voedsel daarbij”.

Meer informatie over voedseleducatie in West-Friesland is te vinden via de website www.jonglereneten.nl/provincie/noord-holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *