Op 11 oktober organiseerde Jong Leren Eten Noord-Holland voor alle betrokkenen bij voedsel en educatie in Noord-Holland een netwerkmiddag. In de kassen van de Haarlemmer Kweektuinen zochten we antwoord op de vraag hoe we, dag in dag uit, kinderen tussen 0 en18 jaar kunnen leren gezonde en duurzame keuzes te maken. En hoe dat nog leuker, makkelijker of effectiever kan!
Tijdens één van de deelsessies mocht ik vertellen over de regionale samenwerking in West-Friesland.
Naar aanleiding van een onderzoek naar de vraag van basisscholen naar voedseleducatie, zijn verschillende organisaties, bedrijven en instanties in deze regio bij elkaar gekomen om te zoeken naar kansen en mogelijkheden om gezamenlijk het aanbod aan activiteiten over voeding/voedsel te versterken, verbinden en verbreden.
Hoe kunnen we docenten verleiden en stimuleren tot inzet op voedseleducatie?
Deze vraag stond centraal tijdens de deelsessie. Jong Leren Eten in West-Friesland ziet hiertoe de volgende kansen en mogelijkheden:
- we willen het gezamenlijk aanbod van verschillende partijen in de regio centraal ontsluiten, zodat scholen inzicht krijgen in het regionale aanbod aan activiteiten en producten over voeding/voedsel;
- met aansprekende voorbeeldprojecten hopen we de scholen te inspireren en te stimuleren om daadwerkelijk aan de slag te gaan;
- we spelen in op het unieke karakter van West-Friesland als belangrijke voedselproducerende regio, waar tevens de wereldtop aan zaadbedrijven gevestigd is;
- we proberen voedseleducatie te koppelen aan andere thema’s/vakken, die scholen toch al doen, zoals bewegingsonderwijs en taal.
Kijk hier voor meer informatie over Jong Leren Eten in West-Friesland.